Blog 

Af Lise Holck Jørgensen | Lektor i psykologi | cand. pæd.pæd.psyk.

Jeg deler min viden om psykologiske emner indenfor fertilitet, fertilitetsbehandling, ufrivillig barnløshed og graviditet med ønsket om at inspirere dig til at passe godt på dig selv, uanset hvor du er på din fertilitetsrejse.

Et fertilitetsforløb igangsætter helt naturligt en masse følelser, som kan være svære at håndtere, hvis ikke du er vant til at være sammen med dem. 

Her kan du læse om skriveterapi som metode til at balancere det følelsesmæssige pres, du kan opleve undervejs i behandling.

Artiklen er udgivet hos Wawa fertility.

Når du er blevet gravid efter fertilitetsbehandling, har forløbet op til graviditeten, ofte været præget af tunge bekymringer og svære føleler. 

For mange er det en livskrise at gennemgå et fertilitetsforløb og den krise stopper ikke nødvendigvis fra den ene dag til den anden. Heller ikke selvom du har nået målet: to streget på en graviditetstest.

Graviditetstab er den hyppigste graviditetskomplikation. Mellem 25 og 30% oplever, at en eller flere graviditeter ender i et tab.  Sorg er individuel og hænger ikke proportionelt sammen med længden af graviditeten.

Artiklen er udgivet hos Wawa fertility.

Vi taler ikke nok om det, selv om det i ny og næ trækker overskrifter i aviserne; ”hver sjette kvinde får en depression af at være i behandling/efter behandling” eller ”op mod 25 % af kvinderne står med efterfølgevirkninger af behandling”. 

Artiklen er udgivet hos Wawa fertility.

Her kan du høre et interview som jeg deltog i hos Radio Loud.
I programmet kommer vi ind omkring de mange svære tanker og følelser, der kan opstå, når man er i fertilitetsbehandling, og jeg deler noget omkring mit eget fertilitetsforløb.

At blive gravid igen efter man har oplevet en abort, kan medføre nye og svære bekymringer. Læs her hvad jeg svare kvinden, der spørger hvordan hun kan finde glæden ved hendes nye graviditet.

 

Det er et vilkår at være under et stort følelsesmæssigt pres, når man er i fertilitetsbehandling. Sofie spørger, hvordan hun kan forberede sig på fertilitetsbehandling.  Læs mit svar til hende og få 5 ting du kan gøre for at passe på din mentale sundhed under fertilitetsbehandling.

Vi har ikke et helt klart svar på, hvordan stress og ufrivillig barnløshed hænger sammen. Men vi ved fra undersøgelser, at ufrivillig barnløshed medfører en stigning i psykiske belastningsreaktioner som depression, angst og stress. 

Vi ved også, at når vi sætter alt ind for at afhjælpe disse belastningsreaktioner, øges chancen for graviditet. 

Med skriveterapi kan du skabe større ro i dine tanker og bekymringer. Forskning viser, at du tilmed kan styrke din mentale sundhed og sænke dit stressniveau at undersøge dine tanker, følelser og bekymringer på skrift. Læs mere og hent øvelsen her. 

Meditation kan hjælpe dig med at give slip på stress og negative følelser, og give dig en større ro i kroppen.

Hent en gratis meditation her der vil hjælpe dig med at give slip i tanker og bringe ro i kroppen.

 

At modtage behandling med ægdonation sætter ofte gang i mange følelser, tanker og dybe overvejelser.

Læs mere og hent en øvelse til at bearbejde følelser og skabe dialog omkring beslutningen. 

Ensomhed er en følelse der ganske ofte følger med et forløb i fertilitets-behandling.

Læs mit svar til en kvinde, der spørger hvad hun stiller op med følelse af at være alene og ensom. 

Træning i compassion kan forebygge følelsesmæssig belastning, arbejdsrelateret stress og udbrændthed hos sundhedsprofessionelle.

Compassion betyder at træne evnen til at møde de svære daglige situationer med medfølelse og venlig omsorg for patienter, kollegaer, sig selv og ens nærmeste.