Brevkasse: 5 ting du kan gøre for at minimere stress under fertilitetsbehandling

Af Lise Holck | lektor i psykologi | Cand.pæd.pæd.psyk.

Fertilitet

Som fast rådgiver ved patientforeningen LFUB – Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse besvarer jeg spørgsmål fra medlemmerne i patientforeningens brevkasse. 

Sofie har skrevet til mig og spurgt, hvad hun kan gøre at forberede sig på næste behandlingforløb, fordi hun bliver meget presset og nervøs over fertilitetsbehandlingen.

Læs her mit svar som indeholder 5 ting, der kan minimere stress under fertilitetsbehandling.

Kære Lise

Min mand og jeg har forsøgt at blive gravide de sidste 2 år uden held. Vi har det sidste år været gennem 3 IUI-behandlinger. Det har været ubeskrivelig hårdt, synes jeg. Særligt de uger hvor fertilitetsbehandlingen står på. Men også før og efter hvor familie og venner spørger til hvordan, det er gået.

Jeg kan mærke, at jeg bliver presset og har svært ved at fokusere på ret meget andet end behandling og graviditet. Det går også ud over mit fokus på arbejdet, og det får jeg dårlig samvittighed over. Men jeg har svært ved at finde overskuddet til at passe mit arbejde, som jeg plejer.

Vi skal nu i gang med IVF-behandling, og jeg er bekymret for, hvordan det skal gå. Jeg er nervøs for, at jeg bliver alt for presset over det. Min mand er bedre til at distancere sig lidt til det, og jeg gad bare godt, at jeg også kunne det. Men det er rigtig svært for mig.

Har du nogle råd til, hvad jeg kan gøre, så jeg kan komme gennem det næste behandlingsforsøg på en bedre måde end tidligere?

Hilsen Sofie

Kære Sofie

Tusinde tak for dit spørgsmål og for din åbenhed.

Ja, det er desværre et vilkår at være under et stort følelsesmæssigt pres, når man er i fertilitetsbehandling. Det er i høj grad en øvelse i at rumme store følelser og i at udholde uvished.

Det er umådelig svært og hårdt og samtidig meget naturligt, at der kommer store følelser frem. Det betyder bare, at det er rigtig vigtigt for dig.

Når man er i fertilitetsbehandling, er der stor opmærksomhed på kroppen og ikke særlig meget fokus på de psykiske, mentale og sociale bekymringer og udfordringer, der naturligt følger med, når man kæmper for at blive forælder.  Men som du har opdaget kommer netop det psykiske og sociale pres til at fylde rigtig meget. For mange fylder det i perioder langt mere end den fysiske del af fertilitetsbehandlingen.

Derfor er det også vigtigt at finde ud af,  hvordan du passer godt på dig selv, og tager dig af de følelser, der opstår undervejs. 

Jeg vil foreslå dig at overveje de fem punker, jeg beskriver nedenfor, når du om lidt skal i gang med fertilitetsbehandlingen igen.

5 ting der kan minimere stress under fertilitetsbehandling

1. Øg dit velvære

En god måde hvorpå du kan modvirke stress og pres, er ved at øge dit velvære.
Måske lyder det simpelt. Men det virker, hvis du øver dig lidt hver dag. Tricket er, at når du øger mængden af det, der giver dig velvære og gør dig godt tilpas, sænker du samtidig dit stressniveau. Det skaber balance og ro i dit nervesystem, når du oplever nydelse og glæde.

Min erfaring er, at selvom det er en svær tid du går gennem, så er det muligt at finde øjeblikke i hverdagen, der kan skabe nydelse og glæde. Øjeblikke som ikke har noget med din fertilitet at gøre, men som bare er rare for dig.

Måske føler du, at hele dit liv er sat på pause, og har været det meget længe. Måske har du helt glemt, hvad der tidligere har kunnet give dig glæde og nydelse?

Hvis du har det sådan, må du gå lidt på opdagelse i, hvad der er røget i glemmebogen, fordi fertilitetsbehandlingen har taget alle kræfter og alt fokus.

Ofte er det små ting, der kan give en følelse at noget rart. 
Det kan være alt fra et lækkert måltid mad, til et dejligt varmt bad eller en gåtur. Alt hvad der gør dig godt tilpas, og giver dig gode følelser, skal du skue ekstra op for i hverdagen.

Du kan spørge dig selv flere gange om dagen “hvad kan jeg gøre lige nu, for at gøre dagen en lille smule bedre?”

Hvad kan du lide at gøre, som er godt for dig?

Hvad kan give dig lidt nydelse i hverdagen?

Måske du kan lide at:

2. Hold pauser og træk vejret

Mit andet råd til dig er at holde pauser, hvor du giver dig selv og dit nervesystem absolut ro.

Det vil sige ingen snak, ingen skærme eller andre forstyrrelser. Bare ro et øjeblik så du kan finde ind til en større afspændthed i krop og sind.Vi glemmer ofte denne del i en travl hverdag, men det er et klogt valg at give kroppen positiv opmærksomhed ved at give den absolut ro.

Åndedrættet har vi altid med os, og vi har til enhver tid mulighed for at forankre os i åndedrættet, ved blot at rette vores opmærksomhed med det.

Gør sådan her flere gange om dagen:

3. Når familie og venner spørger

Det kan være med blandede følelser, når familie og venner spørger ind til behandlingen. På den ene side kan det være rart, at de viser interesse. PÅ den anden side  kan det være en belastning at skulle fortælle og forklare til mange.

Det kan være svært at finde den rette balance, så du får den støtte, du har brug for, men ikke bliver belastet og stresset af sociale forpligtelser.

Måske kan det hjælpe dig kun at have én betroet ven – en slags talsmand, som du holder opdateret undervejs.  Så kan dem, der gerne vil vide, hvordan du har det, og hvordan det går med behandlingen ringe til din betroet ven i stedet for at kontakte dig.

På den måde kan du bedre selv styre, hvem du vil tale med, hvornår. 

4. Planlæg din tid

Når du kender tidspunktet og planen for jeres næste behandling, kan det være hjælpsomt at kigge kalenderen grundigt igennem og planlægge tiden, så du både har mulighed for at fortsætte dit daglige liv, som du kender det og samtidig får mulighed for ekstra tid til afslapning og selvomsorg.

Måske kan du planlægge dit arbejde, så du kan færdiggøre projekter inden dit behandlingsforsøg starter eller udskyde en arbejdsopgave til senere.
Det kan også være, at du har mulighed for at planlægge feriedage eller afspadsering i perioden og derved få lidt ekstra luft i kalenderen.

Det samme gælder med andre sociale aktiviteter. Det giver god mening at overveje, hvad der er godt for dig at bruge energi på at deltage i.
Det handler meget om, at finde den rette balance. Det er ikke hjælpsomt at isolere sig, men det dur heller ikke at skabe unødigt pres ved at deltage i sociale aktiviteter, du dybest set ikke har energi og overskud til.

Hvad er godt for dig, hvis du ikke skal tænke på andres behov, tanker og følelser?

Det er helt ok at sige ‘nej’ – det er helt ok, at du tænker på dig selv. 

5. Skab tryghed omkring dig

At gå gennem et forløb i fertilitetsbehandling kan påvirke forholdet til dine nære relationer, og ganske ofte kommer parforholdet under pres.

Derfor er det klogt, at du og din partner eller nærmeste relation afsætter tid til at pleje hinanden lidt ekstra. Måske er det hjælpsomt for jer at planlægge et par hyggelige aktiviteter, eller måske bare være sammen om en god film eller en gåtur.

Det virker afslappende og stressreducerende at mærke berøring, tryghed, nærhed og kærlighed. Derfor er det en god idé at sætte fokus på det, i de perioder hvor fertilitetsbehandlingen trækker ekstra meget energi. 

 

Husk, det er ikke de store ting vi gør engang i mellem, der gør en forskel. Det er de små ting vi gør på dagligbasis, der tilsammen vil skabe en ændring.

 

Pas ekstra godt på dig selv.

kh Lise