Blog fertilitet

Modvægt til mørke er lys. Vær lyset.

Jeg tror, vi alle bliver grebet af frygt og bange tanker i disse dage. 

Nyhedsstrømmen med dårlige meldinger er uendelig. Skræmmende billeder fra Italien, nye nedslående coronatal, gribende beretninger fra pårørende til alvorligt syge mennesker.

Situationen er utryg og skræmmende. Hverdagen som vi kender den, er pludselig helt forandret. 

Mennesker omkring os bliver syge og dør. Virksomheder lukker, folk mister deres arbejde, og mange står overfor stor økonomisk usikkerhed.

Det føles uvirkeligt. Det er overvældende at tage ind.  Kvælende klaustrofobisk. Men det er en virkelighed, vi må forholde os til.  

Jeg tror, vi alle sammen er bange i disse dage. Det er kun naturligt, når mørket raser. 

Hvis du har det som jeg, maler ’hvad-nu-hvis-tanker’ hurtigt lysende klare skræmmebilleder frem for dit indre. Det er svært at lade være med at gå ned ad den sti. Men egentlig vi er langt bedre tjent med at finde et andet terræn at betræde. Et terræn, hvor vi kan forsøge at finde en lille modvægt, så vi bedre kan balancere gennem dette morads af mørke.

Det betyder ikke, at vi skal negligere, forskønne eller benægte den ekstreme krise, vi alle sammen befinder os i.

Det skal vi ikke.

Vi skal derimod være vågne, handlekraftige og realistiske omkring situationens alvor. 

Og for at være det, skal vi forsøge ikke at lade os kapre af angst og frygt, fordi det ikke bidrager med noget godt. Hverken til os selv eller til vores samfund.

Tværtimod.

Mange bange fremtidstanker og katastrofetænkning resulterer let i, at vi overbelaster vores eget indre system. 

Det bidrager til stress, hvilket svækker vores forsvar mod virus og bakterier. 

Og faktisk er det sådan, at når vi lader os kapre af bange tankerækker, så går vi glip af det kærlige og gode i livet, der kan give os overskud til at finde mod og håb.

Og er det ikke mod, håb og kærlighed, verden har brug for lige nu?

Derfor tror jeg, at vi er langt bedre tjent med at forsøge at finde en lille modvægt til alt det bange, der kryber ind under huden på os.

Jeg tror, den modvægt kan findes, hvis vi – trods situationens alvor,  vælger at spejde efter lyset og den kærlighed, der er i os selv og i verden omkring os.

Hvordan gør vi så det?

Det er min faglige såvel som min personlige erfaring, at det først rigtig lykkes os at spejde mod lyset, når vi kan erstatte kontrol med tillid. 

Mange af os bruger meget psykisk energi på at planlægge, forudse, overtænke og risikovurdere de skridt, vi tager. 

Det gør vi, fordi vi lever med en illusion om, at vi kan kontrollere livet og derigennem beskytte os selv og vores kære for fare, nederlag, angst og skuffelser.

Men der er reelt set ikke meget i livet, vi faktisk har kontrol over, vel?

Det viser denne situation os i hvert fald med tydelighed.

Det, vi derimod kan have kontrol over, er vores egne handlinger og det blik, vi vælger at se verden gennem. 

Selvom det ikke altid føles sådan, så har vi her et reelt valg, vi kan påvirke, når vi gør os umage og øver os lidt.

Lidt forsimplet fungerer vores opmærksomhed sådan, at det vi har fokus på, er det vi ser.

Det betyder, at hvis vi mest er på udkig efter alt det, der kan gå galt. Alt det farlige, onde og usikre i verden, så er det selvklart det, vi mest får øje på.

Spejder vi derimod også efter lyset, kærligheden, tilliden og medfølelsen, så er der faktisk en temmelig stor chance for, at en solstribe falder vores vej forbi.

Det kræver, at vi tør åbne os lidt op, slippe kontrollen en anelse og have tillid til os selv og til andre. 

Jeg tror, at det er her – i kontakten til os selv og til andre, at vi kan finde en lille modvægt til det mørke, der raser lige nu.

Er det nemt?

Nej, det er det ikke.

Men egentlig er det ret simpelt.

Vi kan starte med at være lyset for andre. Den slags har det med at slå rod i vores eget indre og derfra sprede sig som ringe i vandet.

Når vi se os omkring i verden lige nu, kan vi se, at midt i rædslen vokser der medfølelse og kærlighed frem alle mulige og umulige steder.

Folk der giver en ekstra hånd til nogen, der trænger. Mennesker der passer godt på vores udsatte samfundsborgere. Sundhedspersonale der giver, alt hvad de har for at hjælpe os alle sammen. 

Mennesker stiller sig til rådighed og tager et ansvar, der rækker langt, langt ud over dem selv.

Det er lyset, der lindrer og giver håb.

Jeg tror, at vi skal gøre os umage med at se det lys og selv at være det.

Det behøver ikke engang at kræve meget af os. Vi behøver ikke at udsætte os selv for fare. Ja, vi behøver ikke engang at forlade vores hjem. Det kan være små ting, der gør en stor forskel for et andet menneske. Et opkald til en ven, indkøb for naboen eller opmærksomhed til én der trænger.

Nogen af os har aldrig rigtig lært at tage imod. Hvis du har det sådan og af en eller anden årsag har brug for hjælp. Så prøv om du kan finde modet til at træde ind i det uvante og slippe stoltheden lidt. Du fratager nemlig os andre, den store glæde det er at få lov til at hjælpe dig.

Ingen kender fremtiden.

Men det har vi jo alligevel aldrig rigtig gjort.

Vær lyset.

Jeg håber, du og dine forbliver sunde og raske.

Lise