Sådan kan du bruge skriveterapi til at håndtere dine følelser

Af Lise Holck | lektor i psykologi | Cand.pæd.pæd.psyk.

fertilitet

Artiklen er udgivet på Wawa fertility

Få dig selv med. Et fertilitetsforløb igangsætter helt naturligt en masse følelser. Mange af følelserne kan være bange eller sorgfulde følelser. Det kan være svært at håndtere. 

Måske er du ikke så vant til at være sammen med de svære følelser og forsøger derfor at skubbe dem lidt væk eller holde dem lidt ude i strakt arm.

Det er naturligt, for meget ofte har vi mennesker slet ikke lyst til at mærke de følelser, der er tunge, svære eller giver os ubehag. Det ligger dybt i os at gå udenom det, der gør os bange, ængstelige eller frygtsomme.

Men hvis du finder modet og tillader dig selv at mærke alle dine følelser, kan det frigive psykisk energi.

 

Du bruger nemlig langt flere ressourcer på at holde følelser inde eller nede, end du bruger på at lære følelserne at kende og give dem et udtryk.

 

Måske vil du vil opdage, at det giver dig flere ressourcer til at overkomme dit behandlingsforløb, når du passer godt på både krop, sind og følelser undervejs.

Undersøg og sæt ord på dine følelser gennem skriveterapi

Du kan give dine følelser en stemme og et udtryk ved at skrive om dem. Det kan være starten på at lette det indre pres, der helt naturligt opstår gennem dit fertilitetsforløb.

Når du undersøger og skriver om det, der fylder hos dig, hjælper dig med at få en større forståelse for dig selv. Det kan give dig en følelse af lidt sikkerhed og vished.

Når du lærer dine følelser godt at kende, får du også nemmere ved at fortælle, til os andre og dig selv, hvordan du har det og hvad du har brug for. Det er vigtigt, så du kan passe godt på hele dig.

Formålet med skriveterapi er, at du med nysgerrighed undersøger og udtrykker det, der rører sig i dine følelser.

Du kan se skriveterapi som en måde at give dig selv omsorg på. Det er din tid, hvor du bruger tid på dig selv. Det er sundt og godt at gøre – særligt i pressede perioder.

 

Undersøgelser i skriveterapi vist, at regelmæssige skriveøvelser kan dæmpe symptomer på stress, depression og angst og samtidig styrke vores immunsystem.

 

Skriv så ærligt som muligt og se om du kan finde modet til at fordybe dig i dine følelser og skrive detaljeret omkring dem. Det er i detaljerne, du kan lære dig selv og dine følelser bedre at kende.

Lav en fast rutine hvor du skriver dagligt i f.eks. en 14 dages periode til en start. Det kan være hjælpsomt at have et fast tidspunkt på dagen, hvor du skriver.

Læg mærke til hvad der sker og hvilke forandringer, du mærker undervejs.

Du skal ikke dele det, du skriver med nogen. Hvis du er bekymret for, om nogen ser det så smid papiret ud eller gem det.

Sådan kommer du igang: